
Jak przygotować idealną kawę w kawiarce ?
Do przygotowania idealnej kawy będą nam potrzebne :
- Kawiarka
- Młynek
- Kawa ziarnista
- Woda
Krok nr.1 - Mielenie Kawy
Jest to w zasadzie podstawa każdej idealnej kawy. Nie zależnie jaką metodą chcemy przygotować kawę - mielenie odgrywa tutaj kluczowe znaczenie. Słowem klucz jest tutaj " świeżość ". Kawa 15 minut po zmieleniu traci 60% swoich naturalnych aromatów. Proszę zwróćcie uwagę jak przygotowuje się kawę w kawiarni czy restauracji. Zawsze na początku barista mieli kawę następnie od razu ją parzy. Dlatego podstawowym i zarazek kluczowym narzędziem do przygotowania idealnej kawy będzie właśnie młynek. Tylko świeżo rozdrobnione nasiona gwarantują najlepszy smak i aromat czarnego naparu.
Krok nr.2 - Kalibracja Młynka
W każdym młynku do kawy można sterować grubością mielenia. Ogólna zasada głosi , że im kawa będzie miała krótszy kontakt z wodą tym drobniej należy ją mielić. Kawa w kawiarce parzy się kilka minut. Więc kawę należy rozdrobnić średnio - co to oznacza ? Zmielona kawa powinna przypominać swoją strukturą drobny cukier. Jeśli ziarna kawy będą rozdrobnione za zbyt mocno sitko naszego urządzenia może się zatkać. W tedy woda nie będzie mogła przepłynąć miedzy drobinkami co może skutkować nawet uszkodzeniem naszej kafetierki.
Krok nr.3 - Woda
Pamiętajcie , że 98% naszej kawy składa się z wody. Jeśli będzie ona słabej jakości nawet najlepsza kawa nie pomoże. Przy robieniu naszego ulubionego naparu warto sięgnąć po wodę butelkowaną lub wyposażyć się w dzbanek filtrujący. Gwarantuję Wam , że zmianę wody na lepszą odczujecie już po pierwszym łyku kawy.
Niektóre szkoły mówią , że woda wlana do kawiarki powinna być ciepła.
Krok nr.4 - Kawiarka
1. Rozkręcamy kawiarkę.
2. Wyciągamy lejek do którego wsypuje się kawę.
3. Wlewamy wodę do dolnego zbiorniczka kawiarki pod zaworek bezpieczeństwa wystający z boku kawiarki.
4. Wkładamy lejek. Wsypujemy do niego kawę tak aby wypełniła cały lejek. Kawę wsypujemy luźno - nie uciskamy jej niczym.
5. Zakręcamy górę kawiarki mocno ale w wyczuciem. Ważne aby uszczelka dokładnie przylegała do górnej części kawiarki.
6. Odkładamy kawiarkę na kuchenkę i włączamy prąd lub gaz w zależności od rodzaju kawiarki.
7. Unosimy górne wieczko kawiarki i oczekujemy aż kawa zacznie się przelewać.
8. Jak słyszymy , że nasza kawa się już przelała wyłączamy prąd/gaz pod kawiarką i czekamy jeszcze ok 30 sekund aż resztki kawy same się przeleją.