Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Produkt dnia
Herbata Uśmiech Gajowego - 50 g
Herbata Uśmiech Gajowego - 50 g
7,99 zł
szt.
Gwatemala Antigua SHB - 250 g mielona
Gwatemala Antigua SHB - 250 g mielona
28,99 zł
szt.
DECAF Kawa Bezkofeinowa -250g ziarno
DECAF Kawa Bezkofeinowa -250g ziarno
31,99 zł
szt.
Herbata Rajskie Jabłuszko - 50g
Herbata Rajskie Jabłuszko - 50g
7,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zielona Herbata - właściwości zdrootne, parzenie, działanie w ciąży, odchudzanie
Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

 

Wiele osób odwiedzających nasz sklep skarży się , że nie lubi zielonej herbaty ze względu na jej smak. Osoby te skarżą się , że zielona herbata jest gorzka i cierpka w smaku. Gorzka i cierpka ? Zaraz po takim tym stwierdzeniu pytamy daną osobę jak przygotowuje herbatę zieloną. W 99% odpowiedź jest taka sama "Zalewam ją wrząrkiem i piję z liśmi". I tu popełniamy błąd. Złe przygotowanie herbaty zielonej będzie niekorzystnie wpływać na jej walory smakowe.

Poradnik jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę

Herbata Zielona - Yunnan Green Dynasty




Po pierwsze właściwa temperatura wody

Przede wszystkim aby nasza zielona herbata miała doskonały smak musimy pamiętać aby temperatura wody miała ok 75-80 stopni celcjusza. Aby szybko przygotować taką wodę wystarczy ją dwa razy przelać. Z czajnika do pustego naczynia a później z naczynia w którym będzie nasza zielona herbata. Można też otworzyć nasz czajnik i poczekać ok 6-8 min. Jeśli chcemy mieć 100% pewność co do temperatury naszej wody warto wyposażyć się w termometr.
Warto pamiętać również o jakości wody do przygotowywania naszej herbaty. Najlepiej aby była ona przefiltrowana np.: w czajniku z filtrem lub aby była to woda butelkowana z 5l baniaka. Jakość wody ma duży wpływ na jakość każdego rodzaju herbaty. Czym ona będzie lepszej jakości - nasze herbata będzie smaczniejsza.


Czas parzenia od 1 do 3 min maksymalnie.

Pozostawienie liści w wodzie powyżej 3 minut też będzie miało niekorzystny wpływ na smak herbaty. Nasza herbata będzie nabierze w tedy mocno gorzkiego smaku i będzie ciężka do wypicia. Należy pamiętać aby parzyć ją od 1 do maksymalnie 3 minut i oddzielić liście od naparu. Można użyć do tego np.: filtra papierowego dostępnego w naszym sklepie lub kuchennego sitka.

Herbata krócej parzona będzie miała więcej teiny (kofeiny)

Warto wspomnieć tutaj , że zielona herbata zawiera więcej teiny niż herbata czarna. Kiedy chcemy się aby zadziałała ona pobudzająco parzymy ją ok 1 min. Herbata parzona ok 3 min będzie działać bardziej uspakajająco.

 

Zielona herbata sencha sakura jak parzyć

Zielona herbata z wiśnią - Sencha Sakura



Dlaczego warto pić herbatę zielona ?

Właściwości zielonej herbaty:

  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe.
  • Pozytywnie wpływa na krwioobieg sercowo-naczyniowy.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl