99,7% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam780Nie polecam2

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Bestsellery
Herbata Świąteczna - 50g
Herbata Świąteczna - 50g
7,99 zł
szt.
Herbata Czarna Earl Grey Blue
Herbata Czarna Earl Grey Blue
7,99 zł
szt.
Herbata Czarna Uśmiech Gajowego
Herbata Czarna Uśmiech Gajowego
7,99 zł
szt.
FILTRY PAPIEROWE FINUM - ROZMIAR S
FILTRY PAPIEROWE FINUM - ROZMIAR S
14,99 zł
szt.
Gorąca Szarlotka - 250 g mielona
Gorąca Szarlotka - 250 g mielona
25,99 zł
szt.
Herbata Zielona Sencha Sakura - 50g
Herbata Zielona Sencha Sakura - 50g
7,99 zł
szt.
Zielona Herbata - właściwości zdrootne, parzenie, działanie w ciąży, odchudzanie
Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

 

Wiele osób odwiedzających nasz sklep skarży się , że nie lubi zielonej herbaty ze względu na jej smak. Osoby te skarżą się , że zielona herbata jest gorzka i cierpka w smaku. Gorzka i cierpka ? Zaraz po takim tym stwierdzeniu pytamy daną osobę jak przygotowuje herbatę zieloną. W 99% odpowiedź jest taka sama "Zalewam ją wrząrkiem i piję z liśmi". I tu popełniamy błąd. Złe przygotowanie herbaty zielonej będzie niekorzystnie wpływać na jej walory smakowe.

Poradnik jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę

Herbata Zielona - Yunnan Green Dynasty




Po pierwsze właściwa temperatura wody

Przede wszystkim aby nasza zielona herbata miała doskonały smak musimy pamiętać aby temperatura wody miała ok 75-80 stopni celcjusza. Aby szybko przygotować taką wodę wystarczy ją dwa razy przelać. Z czajnika do pustego naczynia a później z naczynia w którym będzie nasza zielona herbata. Można też otworzyć nasz czajnik i poczekać ok 6-8 min. Jeśli chcemy mieć 100% pewność co do temperatury naszej wody warto wyposażyć się w termometr.
Warto pamiętać również o jakości wody do przygotowywania naszej herbaty. Najlepiej aby była ona przefiltrowana np.: w czajniku z filtrem lub aby była to woda butelkowana z 5l baniaka. Jakość wody ma duży wpływ na jakość każdego rodzaju herbaty. Czym ona będzie lepszej jakości - nasze herbata będzie smaczniejsza.


Czas parzenia od 1 do 3 min maksymalnie.

Pozostawienie liści w wodzie powyżej 3 minut też będzie miało niekorzystny wpływ na smak herbaty. Nasza herbata będzie nabierze w tedy mocno gorzkiego smaku i będzie ciężka do wypicia. Należy pamiętać aby parzyć ją od 1 do maksymalnie 3 minut i oddzielić liście od naparu. Można użyć do tego np.: filtra papierowego dostępnego w naszym sklepie lub kuchennego sitka.

Herbata krócej parzona będzie miała więcej teiny (kofeiny)

Warto wspomnieć tutaj , że zielona herbata zawiera więcej teiny niż herbata czarna. Kiedy chcemy się aby zadziałała ona pobudzająco parzymy ją ok 1 min. Herbata parzona ok 3 min będzie działać bardziej uspakajająco.

 

Zielona herbata sencha sakura jak parzyć

Zielona herbata z wiśnią - Sencha Sakura



Dlaczego warto pić herbatę zielona ?

Właściwości zielonej herbaty:

  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe.
  • Pozytywnie wpływa na krwioobieg sercowo-naczyniowy.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl