
Mała lekcja historii...
Sos bolognese powstał już w średniowieczu we włoskim mieście Bolonia.
Oryginalny przepis zawierał wiele rodzajów mięs, kiełbasę oraz boczek. Była to podstawa dobrego sosu. Stosowano do niego również bogaty zestaw warzyw: marchew, seler, pietruszkę, pomidora oraz cebulę. Całość przesmażano na oliwie z oliwek i koniecznie podlewano czerwonym winem. Tajemnicą sukcesu tradycyjnego sosu bolognese było długie gotowanie, nawet do 4 godziny. Podawano go najczęściej z makaronem tagliatelle.
Z biegiem czasu przepis uległ wielu modyfikacja. Dziś jest zdecydowanie bardziej pomidorowy i serwowany już nie tylko z makaronem. Przyrządza się z niego lasagne czy nadziewaną paprykę. Jest zapiekany na rozmaite sposoby z chlebem, tortillą, nachosami, a nawet ciastem francuskim.
Spaghetti Bolognese z marchewką - przepis
Składniki:
- oliwa z oliwek
- marchew
- cebula
- ząbek czosnek
- sól
- pieprz czarny mielony
- mięso mielone (około 250g)
- pulpa pomidorowa
- pietruszka suszona
- oregano suszone
- bazylia suszona
- pieprz cayenne
- mleko
- makaron spaghetti
- tarty parmezan
- mieszanka włoska <- kliknij i zobacz
1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, a ząbek czosnku rozgniatamy, wszystko delikatnie przesmażamy na oliwie.
2. Dodajemy mięso mielone, dokładnie smażymy, między czasie doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, wsypujemy po łyżeczce pietruszki, oregano i bazylii.
3. Miedzy czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
4. Wlewamy pulpę pomidorową, całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i stale mieszając redukujemy sos.
5. Na koniec dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i odrobine mleka, po 2-3 minutach sos jest gotowy.
6. Gdy makaron z sosem znajdzie się już na talerzu warto posypać go startym parmezanem i mieszanką włoska, którą dla uwolnienia aromatu warto rozetrzeć między dłońmi.